top of page

Case

En lille sten i skoen

 

Jeg blev kontaktet af en mand i 30'erne i anledning af hans rolle som ekspert og hovedtaler på en konference med kunder, investorer og repræsentanter fra det officielle Danmark. Der var meget på spil,  forventningerne store.

 

På virksomhedens presseansvalige blev jeg briefet om at  han internt og i branchen blev betragtet som noget nær Gud og var en fantastisk formidler.

Det viste sig at være en helt klassisk problemstilling som du måske kender?

Min klient kunne fortælle,  at han havde masser af erfaring med at formidle mundtligt, men der var noget som var begyndt at nage ham i forberedelsen og som gav ham en ubehagelig oplevelse af  ikke at være ikontrol over hvordan det kom til at gå.

 

Problemet

Han havde  lagt mærke til at i de situationer hvor de ikke gik godt indtrådte der altid et lille black out ca. . 1 ½ minut inde i præsentationen - efterfulgt af en ubehagelig vægtløs fornemmelse af at miste tråd og overblik.

"Hvorfor er det, at jeg nogle gange har en vildt fed oplevelse – jeg får leveret, føler mig fri til at interagere med publikum – og andre gange kommer denne oplevelse af at ”fryse fast” , og så kan jeg ikke få fat i kontakten med folk i salen?"

Nu, inden næste store optræden, var det ikke rart at tænke på, at det kunne ske igen eller værre endnu det  kunne eskalere og komme helt ud af kontrol! –  og denne gang fuldt eksponeret.

Symptombehandling uden virkning

Indtil nu havde han tacklet ubehaget ved at indlægge en lille pause, hvor han fik drukket lidt vand og trasket lidt rundt på scenen og på den måde købt sig tid til at finde tilbage til hvor han var kommet til.

 Men uanset hvad han gjorde, oplevede han aldrig at komme helt tilbage på sporet og få skabt den sublime oplevelse for sig selv og tilhørerne,

Bekymringen kom til at fylde så meget i forberedelsen og symptombehandlingen var ikke længere tilfredsstillende. Så tid til at få løst problemet.

Nej, det er ikke en sten

Det er amaygdalas fælde. En forprogrammeret adfærdsbiologisk fælde  og sådan een kan smække hårdt. Det er en klassisk problemstilling med dybe rødder i  vores stærke drifter  fra en svunden tid i menneskets udvikling.

 Få styr på situationen

For at  slå mekanismen fra og komme ondet til livs, er det helt essentielt at få forstå hvor det kommer fra, og dernæst at få lagt en gennemgående strategi på  de tre vigtigste områder for en taler:  Det retoriske, det performancetekniske og det psykologiske.  Når den strategi er lagt og gameplan bliver fulgt i både forberedelse og på  scenen, så høstes sejren over talers dæmoner.

Sådan greb vi det an

Efter en miniuddannelse i menneskets følelsesmæssige biologi og en koncentreret refleksion over egne reaktioner over Zoom inden min klient kom til Danmark, fik han knækket koden  og lagt en strategi for, hvordan han skulle tackle mekanismerne .

 

I Danmark en uges tid senere, mødtes vi på en scene med alt udstyr tilgængeligt. Vi brugte en dag på at få  trænet de scenetekniske virkemidler. et særligt fokus blev også lagt på at og rettet de præ-fabrikerede powerpoints til, så de passede godt til ham.

Resultat

 Efter konferencen ringede han som aftalt med en tydelig forundring, smil og lettelse. Folk var strømmet op til ham bagefter for komplementere og  klappe på skulderen og han var ikke i tvivl om at han lige have holdt sit livs bedste præsentation! Men det som betød allermest var,  at han nu vidste præcis hvorfor det var gået godt.  Mystikken havde lagt sig og han kunne næsten ikke komme sig over, at så enkelt et greb kunne ændre så meget.
 

Har du selv undret dig over et fænomen eller har du spørgsmål?

Kontakt mig hvis jeg skal hjælpe dig med få holdt en flot præsentation med en behagelig forberedelse.

bottom of page